Gepubliceerd op dinsdag 3 januari 2017
IEFBE 2043
BBIE/OBPI ||
30 dec 2016
BBIE/OBPI 30 dec 2016, IEFBE 2043; (RevelX tegen RELX (GROUP)), https://ie-forum.be/artikelen/ouder-eu-woordmerk-revelx-succesvol-in-opposities-relx-group

Beslissing ingezonden door Carja Mastenbroek en Leonie Kroon, Dillinger Law.

Ouder EU-woordmerk RevelX succesvol in opposities RELX (GROUP)

BBIE oppositie 30 december 2016, IEF 16480; IEFbe 2043 (RevelX tegen RELX (GROUP)) Merkenrecht, Oppositie. Verweerder heeft Beneluxdepots verricht voor het woordmerk RELX (GROUP), er is oppositie ingesteld op basis van ouder EU woordmerk RevelX. De oppositie wordt toegewezen. Het Bureau besluit dat het ingeroepen merk en het bestreden teken visueel en auditief in zekere mate overeenstemmen. Een begripsmatige vergelijking is niet aan de orde. De waren en diensten van het bestreden teken zijn deels identiek, deels sterk soortgelijk, deels soortgelijk en deels in beperkte mate soortgelijk aan de diensten van het ingeroepen recht, voor een deel van waren in klasse 9 en diensten uit klassen 35, 38, 41 en 42 en alle diensten in klasse 36.

20. Wat betreft de begripsmatige vergelijking tussen de tekens, geeft verweerder aan dat het woord “revel” een duidelijke en specifieke betekenis heeft die het professionele publiek onmiddellijk zal begrijpen. Het is ofwel een Engels werkwoord dat betekent “to take pleasure or wallow; to revel in success, to take party in noisy festivities, to make merry”, ofwel een Engels substantief dat betekent “an occasion of noisy merrymaking, a less common word for revelry, noisy or unrestrained merrymaking”. Ook al beschrijft “revel” de door opposant geboden diensten niet letterlijk, het verwijst wel duidelijk naar de gedachte achter en de kern van haar diensten: to revel in success (genieten van succes). Het in aanmerking komend publiek kan het merk ook nog zien als een verwijzing naar het woord “revelation” (openbaring), wat ook zou passen bij de activiteiten van opposant. Het teken RELX heeft geen betekenis. Verweerder meent dat de begripsmatige verschillen tussen de tekens de zeer geringe visuele overeenstemming kunnen neutraliseren. Van auditieve overeenstemming is geen sprake.