DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 7 december 2023
IEFBE 3697

Nationaal Reclamerechtcongres 2023 - donderdag 14 december

Schuift u ook aan? Aanmelden is nog mogelijk voor het Nationaal Reclamerechtcongres op donderdag 14 december, in Hotel Jakarta te Amsterdam. Traditioneel de hekkensluiter van het jaar. Natuurlijk met het jaarlijkse overzicht van hot topics en de jaarlijkse updates van de Autoriteit Consument en Markt, en de Reclame Code Commissie, onder de inspirerende begeleiding van dagvoorzitters Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Willem Leppink (Ploum).

Meer onderwerpen en sprekers op het programma zijn:

 • "The price we pay: prijspersonalisatie en regulering"
  Wie op het internet een product of dienst aanschaft, betaalt lang niet altijd hetzelfde bedrag als anderen. Prijsverschillen kunnen gebaseerd zijn op persoonlijke kenmerken en data van consumenten. Voor bedrijven is het maken van onderscheid tussen consumenten vaak winstgevend, maar gevallen die aan het licht komen kunnen vaak op weinig acceptatie van consumenten rekenen, met alle gevolgen van dien. In hoeverre is prijspersonalisatie juridisch problematisch? Hoe dienen we de belangen van bedrijven versus consumenten af te wegen? Welke rol kan (of moet) het recht spelen in het reguleren van de praktijk? Dit en nog meer vragen zullen aan bod komen tijdens deze presentatie. 
  - Wat is prijspersonalisatie (niet)? Voorbeelden uit de praktijk
  - Wat is het huidige wettelijke kader rondom prijspersonalisatie?
  - Vooruitblik: wetgeving, handhaving en de toekomst van gepersonaliseerde prijzen. 

  Kimia Heidary (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar de onderliggende mechanismen en persuasieve methoden die leiden tot online prijsdiscriminatie. 
   
 • Wie claimt moet bewijzen’; over duurzaamheidsclaims in reclames.
  Weinig onderwerpen zijn dit jaar zoveel aan de orde gekomen als duurzaamheid en vooral ook duurzaamheidsclaims. Maar waar gaat het nu echt om als het gaat over deze claims? Hoe onderbouw je ze en welke eisen stellen wetgeving, rechter en de RCC aan de bewijsvoering? Jellien Roelofs (Lasting Legal) en Anne-Fleur Filemon (Hogeschool Leiden) gaan onder meer in op de nieuwe Green Claims Directive en op bewijsvoering en handhaving.
   
 • De kracht van Keurmerken
  Wildgroei of niet - wat maakt een keurmerk waardevol? Paulien van der Geest (Milieu Centraal) neemt ons mee door de wereld van keurmerken en belicht de (meer)waarde van duurzaamheidskeurmerken en keurmerken in het algemeen.

We ronden het programma af met een interactieve paneldiscussie, en natuurlijk met een netwerkborrel. Houd de website in de gaten voor meer informatie en het volledige programma. Meteen aanmelden is ook mogelijk, dit kan via deze linkLet op: ben je VVRA lid, meld je dan aan met 'prijs redactie'. 

Accreditatie: 6 opleidingspunten NOvA | BMM
Tijdstip: donderdag 14 december, van 09:00 – 16:45 uur, met aansluitend borrel
Locatie: Hotel Jakarta te Amsterdam

Let op - ben je VvRr lid: meld je aan met 'prijs redactie'.