DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op woensdag 8 januari 2020
IEFBE 3016

Artikel ingezonden door Hans Osinga, jurist bij Goliath.

Hans Osinga: de kleur van e-books

Een ‘trieste’, ‘absurde’ en ‘belachelijke’ uitspraak. Zo kwalificeerden bezoekers van Tweakers.net de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak van uitgevers tegen Tom Kabinet [IEF 18898]. Maar is het terecht om het Hof te beschuldigen van donquichotterie?

Het kostte uitgevers vijf jaar om een uitspraak te krijgen over de handelwijze van Tom Kabinet. Dat was nog relatief kort, omdat uitgevers de weg van een kort geding hebben bewandeld. Het grote tijdsverloop maakt duidelijk dat rechters worstelen met de uitleg van de wetgeving.

E-books hebben inmiddels zo veel kleuren als een kameleon. Zo is (voorafgaand aan de aangekondigde btw-verlaging) door de Europese rechter de levering van e-books fiscaal gekwalificeerd als ‘een dienst’. Door de glazen van de consumentenkoopbril geldt dat ‘gegevens die in digitale vorm geproduceerd en geleverd worden’ als koop worden gezien. Volgens de Wet op de vaste boekenprijs is een e-book geen boek (want: bestaat niet uit papieren bladzijden). Dat ligt anders als een papieren boek ‘vergezeld is’ van een e-book. Dan is een e-book wel een boek. En over de vraag of de levering op grond van het aanbestedingsrecht een ‘levering’ of ‘dienst’ is, valt ook nog wel een boom op te zetten. Uiteraard vallen verschillende kwalificaties en normen niet te voorkomen. Het is echter wel veelzeggend hoe vaak e-books en andere digitale producten in ons land, dat internationaal voorop wil lopen in innovatie met ICT, juridisch tussen de wal en het schip geraken. Lees hier verder.